Roikkuvat rinnat- onko syynä imetys?

roikkuvat rinnat

Raskauden aikana monet meistä saavat pyytämättään niin miellyttäviä kuin epämiellyttäviä neuvoja ja tietoa. Yksi epämiellyttävistä asioista mitä raskaana olevat naiset kuulevat on se, että jos he imettävät heidän täytyy varautua ikäviin muutoksiin rinnoissaan imetyksen jälkeen. Roikkuvat rinnat, raskausarvet, värimuutokset ja niin edelleen- kaikki seikat ovat joidenkin mielestä imetyksen syytä. Vaikka olisitkin sitä mieltä, että rintaruokinta on tärkeämpää vauvan kannalta kuin mahdolliset muutokset rinnoissasi, on normaalia olla huolestunut kuinka rintasi muuttuvat imetyksen myötä.

Roikkuvat rinnat imetyksen jälkeen

Joten, aiheuttaako imetys pysyviä muutoksia rintoihisi? Alkavatko rintasi roikkua? Jos olet huolissasi että imetys on syynä roikkuviin rintoihin, voit olla huoletta. Tutkimukset osoittavat että imetys ei aiheuta roikkuvia rintoja, sen sijaan raskaus saattaa edistää rintojen roikkumista. Useiden odottavien äitien raskauden ensioire on rintojen arkuus. Rintasi siis valmistautuvat jo hyvissä ajoin imettämään lastasi.

Raskauden aikana saatat huomata:
Areolan (nännipihan) ja nännin väri muuttuu tummemmaksi. Nännipihasi suurenevat. Montgomeryn rauhaset (pienet nystyt nännipihasi ympärillä) muuttuvat näkyvämmiksi. Rintojesi suonet tulevat näkyvämmiksi. Rintasi suurenevat kun kudokset tekevät tilaa maidolle.

Sitä mukaa kun rintasi kasvavat, ligamentit eli kiinnikkeet jotka tukevat rintojasi saattavat venyä. Tämä saattaa edistää rintojen roikkuvuutta raskauden jälkeen (imetit tai et). Rintojen roikkuvuus voi olla ilmeisempää jokaisen yksittäisen raskauden jälkeen. Voit helpottaa oloasi käyttämällä hyvin istuvia ja tukevia rintaliivejä raskauden aikana sitä mukaa kun rintasi suurenevat.

Muita seikkoja jotka voivat edistää rintojen roikkuvuutta

Kun ikää tulee lisää, ihosi menettää kimmoisuuttaan jos tupakoit, ihosi elastisuus vähenee jos olet ylipainoinen tai sairaalloisen lihava- lihaskuntosi heikkenee joka edistää ihon elastisuuden vähenemistä, säännöllisen liikunnan puute- jälleen lihaskuntosi heikkenee, erityisesti rintalihaksesi jotka kannattelevat rintojasi, myös ihosi luonnollisella elastisuudella on merkitys.

imettäminen ja roikkuvat rinnat

Rinnat vieroituksen jälkeen

Imetyksen aikana rintasi ovat täynnä maitoa. Kun vieroitus on alkanut, maito joka on tehnyt rasvasoluja kudokseesi vähitellen vähenee. Tämä prosessi voi kestää joitain kuukausia ja kun prosessi on valmis, rintasi palautuvat siihen kokoon mitä olivat ennen raskautta.

Koska pitäisi olla lääkäriin yhteydessä?

On olemassa joitain muutoksia rinnoissa jolloin sinun tulisi olla yhteydessä lääkäriisi. Esimerkiksi nuhan kaltaiset oireet: kuume, lihaskipu, vilunväreet, uupumus. Näitä oireita saattaa esiintyä rintatulehduksessa. Epätavallinen erite nänneistä (esim. veri) , ihottuma rinnoissa, nännit ovat kääntyneet sisäänpäin tai kyhmy rinnassasi. Jos imetät, varmista lääkäriltäsi kuinka estät tukkeutumien syntymisen.

Sinun ei siis tarvitse murehtia että imetys aiheuttaa rintojen roikkumista. Sen sijaan tee hyviä valintoja elämässäsi: älä polta, harrasta säännöllistä liikuntaa ja noudata terveellistä ruokavaliota- muista kuitenkin että äitiys voi muuttaa vartaloasi. Vaikka kehomme muuttuukin äitiyden myötä, se ei tarkoita että muutos olisi huono asia. Kehomme on yksinkertaisesti erilainen ja erilainen voi silti tarkoittaa kaunista ja tervettä kehoa.