Totuus kotiäideistä

kotiäiti

Monet naiset ovat haaveilleet kotiäitiydestä pikkutytöstä asti. Kun kuvittelet elämääsi ensimmäistä kertaa äitinä et välttämättä ota huomioon että tarvitsisit lapsenhoitajien ja päiväkotien apua. Mikään ei ole sen unelman arvoista että vietät rajattomasti aikaa vastasyntyneen lapsesi kanssa. Jos taloudellinen tilanteenne antaa myöden eikä puolisollasi ole mitään sitä vastaan, kotiätiys voi tuntua unelmien täyttymykseltä- kunnes se ei olekaan.

Totuus on, että on monia asioita joita et välttämättä ole tullut ajatelleeksi kun valmistauduit vauvaa varten ja suunnittelit 18 vuotta tai enemmän elämää eteenpäin. Tässä joitain totuuksia kotiäitiydestä, harkitse tarkkaan ennen kuin irtisanoudut ansiotyöstäsi.

Kotiäitiyskin on työtä

Lapsen hoitaminen ja kodista huolehtiminen kuuluvat myös työssä käyvän ihmisen aikatauluun joten saatat siksi ehkä kuvitella että edellä mainitut asiat ovat helppoja hoitaa kunhan irtisanoudut ansiotyöstäsi. Kotiäitiys on kuitenkin jo itsessään työ. Sinun ei tarvitse vastata kenellekään, mutta olet silti oman itsesi pomo. Tämä tarkoittaa odotuksien kohtaamista, tavoitteiden asettamista, vastuussa olemista ja avun palkkaamista silloin kun sitä tarvitset.

Parisuhteesi ei ole samanlainen kuin ennen

Jotkin naiset huomaavat parisuhteidensa kärsivän kun he aloittavat kotiäitiyden. Elämäsi muuttuu ja millaiseksi itse muutut voi olla aivan erilaista kuin mihin puolisosi rakastui. Saatat huomata että puheenaiheesi rajoittuvat lapsiin kun et voi enää puhua urastasi tai harrastuksistasi. Sinun ei silti tarvitse antaa parisuhteesi kärsiä. Yritä säilyttää mielenkiintosi muihinkin asioihin kuin lapseen ja jätä lapsesi keskustelunaiheista välillä pois. Yritä tehdä niin paljon asioita yksin kuin mahdollista ja viettäkää aikaa yhdessä välillä ilman lasta.

Lapsesi ei aina käyttäydy hyvin (vaikka sinä olisitkin vieressä)

Jotkut äidit ajattelevat että heidän lapsensa käyttäytyvät paremmin kun he saavat olla kotona äidin ohjauksessa. Näin ei kuitenkaan aina ole. Itseasiassa lapset saattavat käyttäytyä huonommin koska ovat tottuneet äidin läsnäoloon. He saattavat riidellä sisarustensa kanssa, väittää vastaan tai kiukutella. Voi siis olla kova työ saada lapsesi käyttäytymään kunnolla.

Saatat olla altis houkutuksille

Joskus houkutukset saattavat käydä vastustamattomiksi vaikka et haluaisikaan näin tapahtuvan. Saatat lihoa hiukan tai et enää pukeudu niin kivasti kuin ennen. Saatat ajatella että koska et enää käy töissä, sinulla ei ole ketään ketä varten laittautuisit. Vaikka tämä olisikin totta on silti hyvä pitää huolta itsestään. Lihominen voi vaikuttaa itsetuntoosi ja sitä kautta parisuhteeseesi. Pidä kiinni terveellisistä ruokailutottumuksista ja yritä saada liikuntaa joka päivä vähintään 30 minuuttia. Se voi vaatia vain pienen kävelylenkin tai kodin siivouksen.

 

terveellinen ruoka

 

Saatat tuntea itsesi piiaksi

Siivoojan ja piian välillä on ero, etkä halua olla piika. Siivooja pitää huolta yleisestä siisteydestä ja siivoaa usein, piika pitää huolta tästä kaikesta ja sen lisäksi siivoaa myös muiden jäljet kyselemättä ja hoitaa kaiken mitä toiset tarvitsevat. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkia kotitöitä vain koska olet kotiäiti. Lapsesi voi huolehtia huoneensa siivouksesta ja pienistä töistä joita delegoit hänelle. Puolisosi vastuulla tulisi olla joitan kotitöitä myös, kuten roskien ulos vieminen, autotallin siivoaminen tai ruoan laitto viikonloppuisin.

Sinun ei tarvitse olla kuin Martha Stewart

Jotkut olettavat että kotiäideillä on rutkasti aikaa joka mahdollistaa heidät tekemään kaiken siististi ja taidokkaasti kuin Martha Stewart. Mutta sinun ei tarvitse tehdä kolmen ruokalajin illallisia, puuttua jokaiseen tee-se-itse-projektiin tai lähteä jokaiselle lomamatkalle mukaan. Tee vain parhaasi ja tee ne asiat jotka koet tarpeellisiksi, älä stressaa. Jos leivonnaisesi eivät näytä sellaisilta että ne kuuluisivat lehden kanteen tai jos olohuoneesi ei ole aina täydellinen älä huoli. Kukaan ei odota sinun olevan superäiti paitsi sinä itse. Niin kauan kun kotisi on ylläpidetty, perheesi on onnellinen ja terve ja itsekin tunnet olevasi onnellinen kaikki on hyvin.