Vinkkejä vauvan kanssa matkustamiseen

Äitini lensi mun kanssa ekan kerran kun olin 5 viikkoa vanha. Niin pitkän ajan takaa äiti ei oikeen osannut mulle mitään neuvoja antaa, joten 11-viikkoisen Adelen kanssa lähdin matkaan vähän oman onneni (ja netin keskustelupalstojen) nojassa. Mulla oli onneksi matkassa kova luotto siihen että kaikki menee just hyvin, ja ihan pieni vauva joka ei vielä osaa juosta pitkin koneen käytäviä.

vauvan-kanssa-matkustaminen

 

Nyt kahta 5-tuntista lentoa ja 45-minuuttista (ruuhka)junamatkaa viisaampana, tässä teille
muillekin tarvitseville hyvin yksinkertaisia vinkkejä vauvan kanssa matkalla pärjäämiseen!

1. Kantoliina

Nousun ja laskun aikana sylivauva on vanhemman turvavyöhön kiinnitettävässä vyössä kiinni, mutta kantoliina (tai -reppu) on muina aikoina ihan pelastaja. Adele nukkui liinassa lähes koko 4,5 tuntia, heräten vain välillä syömään – joka sekin muuten hoitui liinassa. Lentokoneen moottorin humina ja vanhemman sydämen syke taisi muistuttaa sopivasti masuajoista.

2. Matkaeväät (ja tutti)

Joku viisas kertoi ihan pienen vauvan päässä olevan aukileen suojaavan korvia menemästä lentokoneessa lukkoon. En ole lääkäri joten tämän todenperäisyydestä en tiedä, mutta ainakin meillä näytti toimivan. Isommalle vauvalle siihen auttaa kuulemma syöminen.
Jos siis imetät, imetä nousun ja laskun aikana. Adele syö pullosta, joten tarjosin sitä varmuuden vuoksi. Laskun aikana ei maito maistunut kun ei ollut nälkä, mutta tuttia imi mielellään.
Koneeseen saa muista nesteistä poiketen viedä vauvanruokia.

vauvan-kanssa-lentokoneessa


3.Lämmintä päälle!

Lentokoneessa on oikeasti kylmä. Varaa vauvalle pitkää hihaa ja lahjetta, eikä villasukat ja -hattukaan ole yhtään turha pakata mukaan. Vaatetta voi vähentää jos tuntuu että lapsella on kuuma, mutta eipä ainakaan itelläni ole lentokoneessa koskaan ollut..

vauvan-vaatteet

 

4.Tuttuja leluja

Oma turvallinen unikaveri ja riepu on kiva ottaa varmuuden vuoksi mukaan. Kanssamatkustajia kunnioittaen me ei raahattu mukaan jokaista soivaa ja tanssivaa mölyautomaattia, mutta meidän lempparit on rapiseva perhonen ja värikäs pehmolammas. Niillä sai viihdytettyä vauvaa, kun toinen meinas syönnin jälkeen alkaa tylsistyä paikallaan istuessa.

5. Vaippoja ja puhdistuspyyhkeitä

En tiedä oliko ennen näin, mutta ainakin nykyään lentokoneiden vessoissa on hoitopöytä. Pienihän se koppi toki on, mutta ajaa asiansa. Oman mukavuuden vuoksi suosittelen tietysti vaihtamaan vaipan ennen lähtöä, mutta varsinkaan pitkillä lennoilla ei useinkaan voi vaipanvaihdolta vältttyä.
(Edelleen paljon lentävänä kiitän onneani, ettei mun viereen ole koskaan sattunut sitä legendaarista penkillä vaippaa vaihtavaa äitiä.)

6. Käsihygienia

Käsihygienia on kotonakin mun toinen nimeni, mutta lentokentillä ja -koneissa musta tulee sen suhteen vähän neuroottinen. Erityisesti nyt pikkuvauvan kanssa taisin desinfioida ihan kaiken, vaikka omassa kodissa pidänkin bakteereja enemmän hyödyllisinä kuin haitallisina. Lentokoneessa ykkösjuttu on käsidesi ja desinfioivat kosteuspyyhkeet.

Joskus luin erään nuoren perheen vieneen kaikille kanssamatkustajille parit korvatulppia. Idea oli hauska, ja lennon alussa itsekin vähän jännitin että olisko meidänkin pitänyt.. Adele onneksi viihtyi koneessa, ja meidän vieressä käytävän toisella puolella istuneen naisenkin ilme muuttui huomattavasti rentoutuneemmaksi lennon loppua kohti.

Vauva saa monilla lentoyhtiöillä viedä lentokoneeseen sisäänkirjattuna matkatavarana 5kg tavaroita joko omassa laukussaan tai vanhemman laukussa, sekä rattaat. Joku kehotti joskus pyytämään paikkaa mahdollisimman edestä, mutta tälle en itse keksinyt syytä.
Sen allekirjotan, että mitä pienempi vauva, sen helpompi matka yleensä on.

Gianna <3

Kirjoittaja Gianna on 21-vuotiaan pienen esikoistytön Adelen äiti.  Hän asuu puolinsa kanssa Espoossa ja harrastaa kirjoittamista, valokuvausta ja kävelyä. Gianna Rakastaa shoppailua ja kauniita asioita. Tarkoituksena on pian aloittaa opiskelu lähihoitajaksi, mutta toistaiseksi Gianna nauttii äitiyslomasta.