Tutkimustulos: ihokontakti vähentää myös äitien stressiä!

Tiedämme, että ihokontaktissa oleminen, tai kenguruhoito tekee hyvää vauvoille – erityisesti keskosille suunnattu – ja nyt uuden tutkimuksen mukaan se hyödyttää myös keskosten äitejä.

ihokontakti

Kukapa ei tykkäisi hellimisestä? Tiedetään jo, että kenguruhoito, eli menetelmä, jossa vauvaa pidetään ihokontaktissa vanhemman paljaan rinnan päällä, edesauttaa vauvoja toipumaan, erityisesti keskosia vastasyntyneiden teho-osastolla.
Tämä läheinen helliminen säätelee vauvan kehon lämpötilaa, sydämen sykettä, hengitystä, lohduttaa itkua ja yleisesti saa vauvat voimaan paremmin. Ja nyt uuden tutkimuksen mukaan vauvat eivät ole ainoita, jotka hyötyvät ihokontaktissa olemisesta – myös keskosten äitien stressitasot vähenevät.

Auttaa yhteyden löytämisessä

Tutkijat seurasivat äitien ja vastasyntyneiden stressitasoja ennen ja jälkeen tunnin mittaisen ihokontaktissa olemisen. Vauvojen iät vaihtelivat 3 päivän ikäisestä 109 päivän ikäiseen, syntymäpainot 450 grammasta 3628 grammaan, ja heillä oli erilaisia terveysongelmia. Tutkimuksessa huomattiin, että äitien stressitasot – mitattuna vastasyntyneiden teho-osastolla, vauvan tila ja saavutettu äiti-vauvasuhde huomioiden – vähenivät kenguruhoidon jälkeen. Vaikka tutkimus ei vastannutkaan kysymykseen miksi, päätutkijalla on muutamia teorioita.

”Äitinä ja vastasyntyneiden erikoislääkärinä saamani kokemuksen pohjalta, luulisin, että ihokontaktissa oleminen vähentää äitien stressiä, koska se antaa heille mahdollisuuden olla aktiivisessa roolissa oman vauvansa hoitamisessa”, hän sanoo.

”Tiedämme, että ihokontakti hyödyttää vastasyntyneitä fyysisesti, se tasoittaa sydämen sykettä ja hengitystä, joten vauvan pitäminen ihokontaktissa auttaa äitejä osallistumaan paranemisprosessiin”, tutkija kertoo.

Tämä on erityisen tärkeää kun rohkaistaan tuoreita äitejä löytämään yhteys vauvansa kanssa. Yhteyden muodostumiseen saattaa vaikuttaa erossa oleminen, lääkäreiden toimenpiteet ja avuttomuuden tunne, joka syntyy kun vauva on teho-osastolla.

”Kun äidit eivät voi tarjota huolenpitoa vastasyntyneillensä hankalan teho-osastolla olemisen vuoksi, se saattaa aiheuttaa heille stressiä. Äideistä saattaa tuntua ylivoimaiselta ja jopa osaamattomalta, koska heillä on niin vähän valtaa vauvansa hoidon suhteen. Kun äideille annetaan mahdollisuus olla ihonkontaktissa vauvansa kanssa vähintään tunnin verran, se saa heidät tuntemaan itsensä aktiivisiksi osallistujiksi.”

ihokontakti

Rauhoittava vaikutus

Ihokontaktin hyödyt voidaan saavuttaa jopa ilman imetystäkin; mutta jos äiti haluaa imettää tai pumpata maitoa, kenguruhoito voi auttaa siinä. ”Moni teho-osastolla olevan vastasyntyneen äiti, joka aikoi imettää vauvaansa, kohtaa ongelmia maidon tuottamisessa korkeiden stressitasojen takia. Eräs toinen tutkimus on osoittanut, että ihokontaktissa oleminen vauvan kanssa auttaa maidon tuotannon lisäämisessä. Tämä tutkimus tukee omaani, jonka mukaan ihokontakti vähentää äitien stressitasoja”, tutkija toteaa.

Eikä kenguruhoito ole vain äideille – isät voivat myös osallistua.
”Tutkimukseni keskittyi äiteihin, mutta erään toisen tutkimuksen mukaan ihokontaktissa oleminen on hyödyllistä myös isille. Se auttaa heitä löytämään yhteyden vauvansa kanssa, rauhoittaa ja mahdollistaa aktiivisen roolin ottamisen vauvan hoitamisen suhteen. Yleensä vastasyntyneiden isät eivät teho-osastolla ole niin avoimia tunteidensa suhteen kuin äidit, mutta hekin ovat stressaantuneita. Monesti tuoreiden isien psykologisia tarpeita ylenkatsotaan, mutta kenguruhoito on eräs keino saada isät rentoutumaan ja osallistumaan.”

ihokontakti

Jos haluat kokeilla kenguruhoitoa, erityisesti jos vauvasi on teho-osastolla, kauanko kestää ennen kuin stressitasosi laskee? ”Yksi tunti on pienin mahdollinen aika, jolloin saavutetaan kenguruhoidon täysi hyöty, mutta mitä enemmän aikaa siihen käytetään, sitä paremmat ovat tulokset”, tutkija kuvailee. Riippuen vauvasi tilanteesta, et välttämättä saa pitää häntä tuntia kauempaa ennen kuin hän voi paremmin.

Vaikka yhä useammat teho-osastot tunnistavatkin äidin ja vauvan välisen kenguruhoidon tärkeyden, kerro lääkärillesi jos et saa tarpeeksi hellimisaikaa. ”Jos sinulle ei automaattisesti tarjota tätä hoitomahdollisuutta, mutta haluat sitä kokeilla, puhu vauvasi hoitohenkilökunnalle ja kerro siitä aiheutuvat hyödyt sekä sinulle että vauvallesi”, tutkija kehottaa. Ja vaikka vauvasi ei olisikaan teho-osastolla, tuoreena äitinä oleminen voi olla stressaavaa sekin, pidä vauvaasi lähellä ja helli häntä – se saa teidät molemmat voimaan paremmin.

Lähde: http://www.fitpregnancy.com/parenting/postnatal-health/skin-skin-contact-lowers-nicu-mom-stress?utm_source=fitpregnancyfb_Parenting&utm_medium=New&utm_campaign=Editorial+Content_20151029161100