Kipeän vauvan imettäminen – mitä kannattaa ottaa huomioon

kipeän vauvan imetys
Kun joku perheenjäsenistä sairastaa, se saattaa koetella koko perhettä. Näin on etenkin kun perheen pienimmäinen sairastaa. Tavallisimpia lapsiperheiden tauteja ovat esimerkiksi tavallinen flunssa ja vatsatauti. Vauvat, joita ei imetetä, sairastuvat helpommin kuin imetetyt vauvat. Tämä johtuu siitä, että äidinmaito sisältää vastustuskyvylle tärkeitä aineita toisin kuin korvike.

Täysimetys (maidon lisäksi vauva ei siis saa soseita tai muita nesteitä, ei edes vettä) vauvan ensimmäisten kuuden kuukauden ajan on kaikkein tärkein suojautumiskeino taudeilta. Äidinmaito ei kuitenkaan ole taikajuomaa. Se ei aina estä sairauksia. Kun imetetty vauva sairastuu, häntä pitää imettää entistä enemmän. Imetys ei ainoastaan saa vauvaa paranemaan nopeammin ja pysymään nesteytettynä, se tuo myös lohdutusta.

Keräsimme yhteen vinkkejä, miten voit auttaa imettämääsi vauvaa, joka kärsii ripulista, oksentelusta tai nenän tukkoisuudesta.

Ripuli ja oksentelu

Jos vauvasi ripuloi tai oksentelee, saatat miettiä voitko jatkaa imetystä. Olet ehkä kuullut, että maitotuotteet eivät sovi kipeälle masulle. On se sitten totta tai ei, äidinmaito ei kuitenkaan ole maitotuote. Erään tarttuvien tautien erikoislääkärin mukaan ihmisen tuottama maito ei ole ruokaa, se on hyvin erikoistunut vauvaa tukeva järjestelmä.

Jos vauvallasi on vatsatauti, tärkein hoitokeino on imetyksen jatkaminen. Useimmat vauvat paranevat sen voimalla, eivätkä tarvitse lisänesteytystä kuten yleensä korvikevauvat tarvitsevat.
Äidinmaito imeytyy helposti ja nopeasti, joten vaikka vauvasi oksentaa tai ripuloi heti imetyksen jälkeen, hän on todennäköisesti saanut jonkin verran ravinteita. Nesteytyslääkkeet taas ovat ravintoarvoltaan huonoja eivätkä yhtä parantavia kuin äidinmaito.
Jos imetetty vauvasi on kipeä, tarjoa rintamaitoa useammin. Se saa vauvasi imemään kerralla vähemmän, ja se vähentää mahdollisesti oksennettavan maidon määrää.

Normaalisti imetetyn vauvan kakka

Imetetyn vauvan kakan suhteen kannattaa tietää mikä on normaalia ja mikä ei. Muuten saattaisit luulla, että äidinmaitoa nauttivalla vauvallasi on ripuli, etkä ehkä uskoisi sen olevan täysin normaalia.
On normaalia, että täysimetetty vauva kakkaa usein ja kakka on löysää keltaista ja sinapin (joskus myös vihertävän) väristä. Jos vauvasi alkaa yhtäkkiä kakata paljon useammin kuin normaalisti, kakka on todella pahanhajuista ja hänellä on kuumetta, hänellä saattaa olla ripuli (johtuen vatsataudista).

Erikoistilanteet

Joskus täysimetetyn vauvan kakka saattaa olla väliaikaisesti tavallista löysempää (esimerkiksi jos äiti on syönyt antibiootteja tai vauva saanut rotavirusrokotteen).
Joskus herkkä vauva saattaa reagoida äidin syömään ruokaan löysällä kakalla tai oksentamalla. Lehmän maidolle allergiset vauvat usein reagoivat voimakkaasti ripuloimalla tai oksentamalla jos heille annetaan korviketta.
Ripulia aiheuttava sairaus (esim. vatsatauti), saattaa ärsyttää suolistoa ja aiheuttaa laktoosi-intoleranssia. Kun aiheuttajan syy poistuu (esim. vauva toipuu vatsataudista), hänen elimistönsä paranee – etenkin jos imetystä jatketaan.

Nenän tukkoisuus

Jos lapsellasi on flunssa ja nenä tukossa, se saattaa vaikeuttaa hänen hengitystään ja haitata imemistä. Jos näin käy, seuraavat vinkit saattavat auttaa:

* Pidä vauvasi mahdollisimman pystyasennossa imettäessä.

* Imetä useammin kuin yleensä, jotta vauvasi saa varmasti tarvitsemansa määrän maitoa. Silloin vauva viihtyy rinnalla luultavasti lyhyemmän ajan kerrallaan, mikä on hyväksi nenän tukkoisuuden kannalta.

* Muutama tippa suolavettä vauvan sieraimiin laitettuna, auttaa häntä hengittämään imetyksen yhteydessä.

* Ilman kosteus auttaa vauvaa hengittämään (kokeile höyryhengitystä tai ilman kosteuttajaa).

* Joidenkin äitien mukaan imettäminen kosteassa kylpyhuoneessa auttaa.

* Kanna vauvaasi pystyasennossa (esim. repussa tai kantoliinassa) ennen syöttöä, se vähentää liman eritystä.

Jos vauvasi nenä on niin tukossa, että hän ei kykene imemään kunnolla, sinun täytyy ehkä pumpata ja juottaa häntä lusikalla tai pienellä mukilla.
Sinulle on myös ehkä sanottu, että imetys kannattaa lopettaa jos vauvalla ilmenee hengitysvaikeuksia, koska maitotuotteet lisäävät limaneritystä. Kuitenkaan ei ole mitään näyttöä siitä, että maitoa lisäisi limaneritystä (ellei henkilö ole yliherkkä lehmän maidolle), eikä äidinmaito ole varsinainen maitotuote.

kipeän vauvan imetys

Entä jos vauva kieltäytyy rinnasta?

Vauvasi saattaa kieltäytyä syömästä rintaa kipeänä, etenkin jos hänen korviinsa tai kurkkuunsa sattuu. Jos näin käy, vauva kyllä haluaa rintaa jälleen parannuttuaan, mutta sen odottelu saattaa olla hyvin stressaavaa aikaa. Yritä tarjota (älä pakota) rintaa usein (tunnin välein) ja kokeile eri imetysasentoja.

Tässä vielä muutama lisävinkki, joita voit kokeilla jos vauva kieltäytyy rinnasta:

* Pumppaa maitoasi ja tarjoa sitä pienestä mukista tai lusikasta.

* Yli puolivuotiasta jo kiinteitä syövää vauvaa varten voit pumpata maitoa ja sekoittaa sitä soseisiin.

Kipeän vauvan hoitaminen on rankkaa. Huolimatta sairauden syystä, on tärkeää aina viedä vauva lääkäriin tarvittaessa. Vauvan toipuessa imettämisen tärkeys vain korostuu ja se auttaa häntä paranemaan nopeammin.