10 Yleisintä myyttiä imetyksestä

imettäminen

Imetys on luonnollista. Kuitenkin, monille äideille se ei ole niin helppoa. Imetyksen opetteluun saattaa mennä hieman aikaa. Valitettavasti äidin imetyksen opettelua saattavat haitata hyvää tarkoittavat ystävät, perhe tai terveysalan ammattilaiset jotka voivat antaa virheellistä tietoa imetyksestä. Tämän seurauksena äidit kuulevat monia myyttejä ja väärinkäsityksiä imetyksestä- ja se voi olla hyvin hämmentävää jos et onnistukaan rintaruokinnassa.

10 yleisintä myyttiä imetyksestä:

1: Imettävien äitien tulisi noudattaa tarkkaa ruokavaliota

Äidit jotka eivät noudattaisikaan kaikkein tarkointa ruokavaliota voivat tuottaa laadukasta maitoa. Äidin ruokavalio ei vaikuta maidon tärkeimpiin ainesosiin (kuten laktoosi, proteiini ja rasva). Äidin ruokavalio vaikuttaa sen sijaan joihinkin mineraaleihin (kuten jodi) ja vitamiinien pitoisuuksiin maidossa. Keskivertoterveellinen ruokavalio kuitenkin varmistaa, ettei äidin maidosta puutu mitään tärkeitä ainesosia.

2: Maitosi voi loppua ”tuosta vain”

Kerran jo vakiintunut maidontulo ei tuosta vain lopu. Niin kauan kuin rinta tyhjenee maidosta tarpeeksi usein, äiti voi tuottaa maitoa loputtomiin. On joitain asioita jotka voivat vaikuttaa maidon tuloon negatiivisesti, muunmuassa:

– Jokin tietty lääkitys jolla on huomattava vaikutus maidontulon heikkenemiseen (kuten pseudoefedriini)

– Äkillinen ja vakava sairaus (kuten verenmyrkytys eli sepsis)

3: Imetys on kivuliasta

Ensimmäisinä viikkoina äidit voivat tuntea nänneissään kipua joka loppuu kun lapsi lopettaa imemisen. Jos kipu jatkuu tai nänneissä on haavaumia on kyse yleensä huonosta imetysasennosta tai imemisotteesta. Kysy apua imetyksen ohjaajalta tai tukiryhmästä. Monet äidit imettävät kuukausia tai jopa vuosia kivusta tai nännien haavaumista huolimatta.

4: Vauvat joilla on laktoosi-intoleranssi tarvitsevat laktoositonta korviketta

Useimmissa laktoosi-intoleranssitapauksissa on kyse jostain muusta joka ärsyttää vauvan vatsaa. Laktoositon äidinmaidonvastike ei auta ärtyneen vatsan hoidossa. Rintamaito sen sijaan voi auttaa. Ärtyneen vatsan syy täytyy selvittää ja sen jälkeen yrittää hoitaa vatsavaivoja, yleensä laktoosi-intoleranssi menee sen jälkeen ohi.

5: Imetys on hoidettava hienovaraisesti

Useimmissa tilanteissa imetystä ei voi hoitaa ”epähienovaraisesti”. Yhteiskunnassamme vallitsee käsitys, että rinta tuo seksuaalisia mielikuvia, siksi julkista imetystä paheksutaan. Jos et halua nähdä, älä katso-filosofiaa voisi soveltaa tähän ongelmaan. Ainoa syy minkä vuoksi imetys pitäisi hoitaa ”hienovaraisesti” on se, että äiti itse haluaa tehdä niin.

6: Vanhemman lapsen imetys tyydyttää äidin tarpeita, ei lapsen

Lasta on mahdotonta pakottaa imemään rintaa. Jotkut äidit päätyvät imettämään lastaan pidempään kuin oli aikomus, koska he yksinkertaisesti vastaavat lapsensa tarpeisiin. Kaikki lapset lopettavat rinnan imemisen jossain vaiheessa itse. Moni ei silmäänsä räpäyttäisi jos näkisi taaperon (tai vanhemman lapsen) imemässä peukaloaan, juomassa tuttipullosta tai syömässä tuttia. Miksi siis imetys on niin järkyttävä näky monelle –  biologinen normi?

7: Isommat vauvat tarvitsevat enemmän maitoa

Tutkimukset osoittavat ettei lapsen tarvitsema maidonmäärä korreloi vauvan koon kanssa. Jotkut ”pienet” vauvat tarvitsevat ”paljon” maitoa ja jotkut ”isot” vauvat tarvitsevat ”vähän” maitoa. Kuten aikuisillakin on erilaisia tarpeita, myös vauvoilla on. Tässä on yksi tärkeä syy miksi vauvoja on ruokittava juuri heidän omien yksilöllisten tarpeidensa mukaan.

8: Vauvoja on imetettävä ”x” kertaa vuorokauden aikana

Vauvoja on ruokittava heidän omien yksilöllisten tarpeidensa mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että vauva on ruokittava kun hän osoittaa merkkejä nälästä. Eri äideillä on erilaiset varastoimiskapasiteetit. Varastoimiskapasiteetti tarkoittaa sitä, kuinka paljon maitoa äiti pystyy varastoimaan rintoihinsa syöttöjen välissä. Vauva jonka äidillä on suuri varastoimiskapasiteetti syö todennäköisesti harvemmin kuin vauva jonka äidillä on pienempi varastoimiskapasiteetti. Vaikka täysimetettyjen vauvojen keskivertomäärä maidolle on 750 ml-800 ml/vuorokausi, hajontaa on kuitenkin paljon. Vauva saattaa syödä alle 500 ml tai yli litran maitoa /vuorokausi. Ainoa keino tietää kuinka paljon vauvasi tarvitsee maitoa päivässä on ruokkia häntä lapsentahtisesti- siis niin usein kuin hänellä on nälkä.

9: Vauvoja täytyy imettää ”x:n” verran/imetyskerta

Useimmiten vauva lopettaa imemisen kun on valmis. Imetyskerran pituus vaihtelee monista syistä kuten vauvan ikä. Vanhemmat vauvat ovat yleensä tehokkaampia kuin nuoremmat vauvat. Kuinka väsynyt vauva on; väsynyt vauva voi vain haluta tuudittaa itsensä uneen rinnan avulla. Tällöin hän tahtoo ennemmin lohtua kuin mahan täytettä. Kuinka nälkäinen vauva on; mitä nälkäisempi vauva sen pidempään hän haluaa olla rinnalla. Äidin maidon virtauksen voimakkuus; mitä voimakkaampi virtaus äidillä on, sen lyhyemmän aikaa vauva on rinnalla. Äiti jolla on hitaampi maidonvirtaus hänen vauvansa on pidemmän aikaa rinnalla. Vauva joka imee rintaa aktiivisesti ja nielee maitoa enemmän on todennäköisesti lyhyemmän aikaa rinnalla kuin vauva joka ei niele niin paljon maitoa.

10: Vauvasi voi saada liikaa esimaitoa eikä tarpeeksi takamaitoa

Rintamaidon laktoosipitoisuus on suurinpiirtein sama imetyksen alussa kuin lopussakin. Jos rinta on täynnä maitoa, vauvan ensin imemä maito on vähärasvaisempaa ja vähäkalorista. Sitä mukaa kun rinta tyhjenee, vauva saa maidosta enemmän rasvaa ja kaloreita. Jos rinta on suhteellisen tyhjä imetyksen alussa, vauva saa maitoa, jossa on suhteellisen paljon rasvaa. Sen sijaan, että vauva saisi liikaa ensimaitoa äidillä voi joskus olla ylituotantoa jolloin vauva saa liikaa äidinmaitoa.

Lähde: bellybelly.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *