Ensinnäkin, valmistaudu henkisesti synnytykseen. Mieti tarkkaan onko sinulla motivaatiota ja tarpeeksi kannustimia vesisynnytyksen suhteen? Kysy itseltäsi mikä sai sinut päättämään että haluat vesisynnytyksen ja miksi, teetkö sen siksi että itse todella haluat sitä vai siksi, että joku muu odottaa sinun synnyttävän vedessä? Jousta odotuksissasi että sinun pitäisi synnyttää vauvasi juuri jollain tietyllä tavalla. Mieti, miltä se tuntuisi jos vauvasi ei syntyisikään veteen. Käsittele pelkojasi ja mikä tärkeintä, luota omaan intuitioosi.
Ammeen valitseminen
Ammeen tulee olla riittävän iso jotta mahdut istumaan mukavasti ja tarpeeksi syvä jotta vesi yltää kainaloihisi. Tarpeeksi syvä allas mahdollistaa kehon riittävän kellumisen. Varmista, että ammeesi töpseli sopii pistorasiaasi. Pese amme hankaamattomalla pesuaineella ja käy sen jälkeen amme läpi 10% vahvuisella kloriitilla ja huuhtele amme kauttaaltaan. Kannattaa ostaa 2 letkua jotka ovat eri värisiä, toinen ammeen täyttämiseen ja toinen tyhjentämiseen. Muista, että vesi nousee 3-4 cm jokaisesta henkilöstä joka astuu ammeeseen, ota tämä huomioon täyttäessäsi ammetta. Läikkymisen estämiseksi täytä amme niin, että yläreunasta jää 30 cm vapaata tilaa. Lisää vettä mieluummin tarvittaessa. Ota kellosta aikaa kuinka kauan ammeella kestää täyttyä jotta tiedät tämän kun synnytyksesi alkaa. Riippumatta siitä, kuinka nopeasti synnytyksesi etenee voit alkaa täyttämään ammetta kun sinusta parhaiten siltä tuntuu.
Vinkkejä vedestä synnytystäsi varten
Veden tulisi olla puhdasta: jos voit juoda vettä, voit myös synnyttää siinä. Et tarvitse erityisiä lisäaineita mutta kupillinen suolaa per amme estää ihoasi ryppyyntymästä. Älä lisää tuoksuöljyjä jos aiot synnyttää vedessä paitsi jos laimennat niitä maitoon (10 ml) ensin.
Minkä asteista veden tulisi olla?
Veden lämpötilan tulisi olla n. 35-38 asteista, riippuen omasta sietokyvystäsi. Säätele lämpötilaa omien mieltymyksiesi mukaan. Jos vesi on liian kylmää ruumiinlämpösi laskee ja sen uskotaan vaikuttavan kielteisesti istukan syntymiseen synnytyksen jälkeen. Jos vesi on liian kuumaa voit tuntea itsesi uneliaaksi, liian kuumaksi, kehosi kuivuu ja se laajentaa verisuoniasi. Tämä voi johtaa verenpaineen laskuun jolloin voit tuntea huimausta ja mahdollisuus verenvuotoon synnytyksen jälkeen kasvaa. Jos haluat lämmintä vain paikallisesti johonkin tiettyyn kohtaan, vaikkapa selkääsi; voit käyttää märkiä ja kuumia vaippoja tai pyyhkeitä. Voit käyttää tuuletinta kasvojesi viilentämiseen (ponnistusvaiheen ajan pois päältä) ja voit imeskellä jääpaloja. Huoneen lattia jossa amme on, olisi hyvä olla tarpeeksi kestävä jotta lattia kestäisi täyden ammeen painon. Huoneen on oltava niin iso, että ammeen ympärillä mahtuu liikkumaan esteettä. Lämmitä huone itsellesi sopivaksi ja varmista, että sinulla on lämpimiä pyyhketä tai huopia valmiina sekä itsellesi että vauvallesi.
Mitä syödä ja juoda?
Juo janoon. Pyydä kumppaniasi varmistamaan, että juot ainakin 300 ml vettä puolen tunnin välein kehon kuivumisen välttämiseksi. Syömisen ja juomisen synnytyksen aikana on todettu vähentävän synnytyksen kokonaiskestoa jopa 90 minuutilla. Syö kevyesti, helposti sulavaa ruokaa.
Koska ammeeseen pitää mennä?
Odota, kunnes halusi päästä veteen on kova. Parasta on odottaa, että supistukset ovat tarpeeksi voimakkaita ja säännöllisiä. Jotkut suosittelevat odottamaan niin kauan, että kohdunsuu on auki ainakin 5 cm jotta siirtymävaihe olisi helpompi kestää. Jos synnytyksesi tuntuu hidastuvan kun nouset vedestä kokeile mennä takaisin veteen, tämä saattaa jouduttaa synnytystä. Jos synnytyksesi hidastuu ollessasi vedessä nouse pois ammeesta, tyhjennä rakkosi ja kävele ympäriinsä. Usein ympäristön muutosten avulla synnytys nopeutuu.
Entä jätökset vedessä?
Käytä siivilää poistaaksesi hyytymät, limakalvot, ulosteet tai oksennuksen vedestä mahdollisimman nopeasti. Älä kuitenkaan murehdi, kaikenlaiset eritteet synnytyksen aikana ovat täysin luonnollinen asia.
Synnytysasennot
Kokeile eri asentoja ammeessa. Yritä olla polvillaan, kyykyssä, eteenpäin nojaten, istuen tai maaten (käytä snorkkelia jos kasvosi ovat veden peitossa). Jotkut naiset haluavat kumppaninsa ammeeseen kanssaan pitämään kiinni ja toimimaan ikäänkuin ”ankkurina”, toiset haluavat olla ammeessa yksin. Laita taiteltuja pyyhkeitä, vedenkestäviä puhallettavia tyynyjä tai kumimatto ammeen pohjalle polviesi suojaksi.
Kuinka pitkään vauva voi olla veden alla?
Keskustele synnytyksestäsi siihen liittyvien ihmisten kanssa etukäteen. Moni on sitä mieltä, että aika kun äiti kurottaa vastasyntyneen lapsen syliinsä on sopiva. (ns. ”nopea upotus”) Ei kuitenkaan pidempään kuin on välttämätöntä. Muista, että veteen syntymisen suuret hyödyt vaikuttavat heti kun vauva on syntynyt.
Kuinka vauva hengittää veden alla?
Vauva ei hengitä ennen kuin hänen kasvonsa nousevat vedestä tai kun iho on kontaktissa ilmaan. Siihen asti vauva saa happea napanuoran kautta niin kuin koko raskauden aikana. Joskus vauvat saattavat olla niin rauhallisia että voi vaikuttaa siltä etteivät he hengitä, he eivät vain itke. Heidän sydämen sykkensä on normaali ja kun hierot heidän selkäänsä hellästi, puhallat kasvoihin kevyesti tai aukaiset hieman suuta, he haukkovat henkeä.
Entä istukka?
Jotkut haluavat istua ammeessa synnytyksen jälkeen ja luoda sidettä vauvaan. Ammeesta tulisi kuitenkin olla poissa istukan syntymisen aikaan veritulppariskin vuoksi. Tästä pitää keskustella etukäteen synnytykseesi liittyvien ihmisten kanssa. Jos istukka syntyy hitaasti, laita vessanpönttöön kulho tai muu syvä astia ja istu pöntöllä kunnes istukka on syntynyt. Tässä asennossa istukan pitäisi tulla ulos melko helposti.
Voiko äiti saada jonkun infektion vedestä?
Tohtori Michael Rosenthal kertoo ettei infektiota ole tullut kenellekään niistä 1000 synnytyksestä joissa hän on ollut mukana. Veden pitäisi laimentaa bakteerien ja virusten toimintaa synnytyskanavassa.
Voivatko synnytyksessäni mukana olleet ihmiset saada jonkin tartunnan minulta?
Eniten huolta aiheuttavat tarttuvat virusperäiset taudit synnytyksessä ovat hepatiitit A,B ja C sekä HIV. Vedessä näiden tautien tartuntavaara on mitätön, kukaan ei ole saanut tartuntaa veden kautta. Tartunta vaatii suuremman määrän verta sekä suoran verikontaktin. Avohaavoja ei kuitenkaan saisi ilman käsineitä käsitellä ja jos käsineet tuntuvat turvallisilta käyttää koko synnytyksen ajan, niitä voi pitää.