Ihana kamala toinen raskaus ;)

7 tapaa miten toinen raskaus poikkeaa ensimmäisestä

Riippuen ensimmäisistä raskauskokemuksistasi, ajatus seuraavasta odotuksesta saattaa aiheuttaa sinussa joko ilon kyyneleitä tai armotonta kauhua.
Vaikka tietäisitkin, että kaikki raskaudet ovat erilaisia, ajattelet ehkä kaiken toistuvan täsmälleen samanlaisena.
Ja on tietenkin luonnollista turvautua aiempaan kokemukseen. Luultavasti huomaat kuitenkin melko pian, että toinen raskaus on erilaisempi kuin ensimmäinen.

Näin raskaudet eroavat (karmaisevasti) :

#1 Näkyminen

Ensimmäisessä odotuksessa vietit luultavasti paljon aikaa peilin edessä haaveillen vauvamahan selkeästä näkymisestä. Ehkä selvisit jopa raskauden puoliväliin asti ennen kyselyitä perheenlisäyksestä. Se oli vatsalihastesi ansiota, muistathan vielä ne lihakset?
Toisen raskauden myötä ne lihakset ovat mennyttä. Näytät luultavasti kuudennella kuulla olevalta ennen kuin olet edes tehnyt raskaustestin. Ei kannata ostaa testiä ylipäätään. Vatsasi kertoo sinulle vähemmän hienovaraisesti hyvinkin pian tilanteen. Tuskin voit pitää raskautta salassa ensimmäisiä 12 viikkoa, ehei – vatsasi paljastaa asian kaikille. Viikolla 17 saat varmaan jo kyselyitä: ”Ooh, ei taida olla enää pitkästi. Koska on laskettu aika?” ”No, viiden kuukauden päästä. Kiitti.

raskauskuva

#2 Laskettu aika – Hah!

Laskit varmaan esikoista odottaessasi päiviä laskettuun aikaan. Miksi? Koska se olisi päivä, jolloin vauvasi saapuisi maailmaan, eikö? Tiesit aina täsmälleen montako viikkoa ja päivää on jäljellä, koska käytit kaiken valveillaolon laskettua aikaa odottaen. Ja kun se päivä koitti, vietit sen odottaen tuskastuneena synnytyksen alkamista.
Toisen raskauden kohdalla tiedät jo, että laskettu aika on vain joku sattumanvarainen päivämäärä, jonka lääkäri on repäissyt jostain. Sillä ei ole mitään tekemistä vauvan saapumisen kanssa. Toinen raskaus on siinä mielessä helpompi, että odotat vauvan syntyvän ”joskus elokuussa” mieluummin kuin tiettynä päivänä, joka tulee ja menee ilman synnytyksen käynnistymistä. Jos ollaan rehellisiä, et varmaan muista tarkkaa laskettua aikaa edes puolet ajasta. Koska loppujen lopuksi, mitä väliä?

raskaana

#3 Suhtautuminen

Heti kun ilmoitat odottavasi ensimmäistä lastasi, tunnet olosi kuin julkkikseksi konsanaan. Kaikki haluavat tietää miten voit joka ikinen päivä yhdeksän kuukauden ajan. Saat lukemattomia viestejä päivittäin koskien vointiasi. Ihmiset haluavat tietää neuvola-aikasi, synnytyssuunnitelmasi ja kaiken mahdollisen. Raskautesi on yhtä jännittävä läheisillesi kuin sinulle itsellesikin.
Sitten seuraa toinen raskaus. Saatat saada muutamia onnitteluja, mutta yllätysmomentti on mennyttä. Toinen vauva ei ole yhtä yllättävä kuin ensimmäinen. Eikä sinulta enää kysellä jatkuvasti vointiasi, koska muut tietävät, että selvisit raskaudesta jo kerran. Paras ystäväsikään ei muista laskettua aikaasi (mikä on ihan okei, koska et muista sinä itsekään). Ystävien ja sukulaisten reaktiot ovat siis todellakin vähemmän innokkaita toisen lapsen kohdalla.

#4 Väsymys

Ensimmäinen raskaus on uuvuttava. Muistatko miten työpäivän jälkeen sammuit heti kotiin päästyäsi sohvalle? Heräsit yleensä päivälliselle ja painuit sen jälkeen suoraan nukkumaan väsymyksen painaessa. Jestas miten silloin tuli nukuttua.
Toinen raskaus ja isompi lapsi talossa – nukkuminen on totisesti mennyttä. Univelkasi on valtava ja sinulla on noin nollan prosentin mahdollisuus vähentää sitä ennen kuin lapsesi menee yliopistoon. Kiitos raskauden ja elämän yleensä, olet uupunut koko ajan, eikä se tarkoita että saisit nukuttua yhtään enemmän. Esikoisesi herättelee sinua edelleen öisin, päivisin et ehdi nukkua päiväunia etkä todellakaan ehdi makoilemaan sängyssä. Joten olet todella väsynyt. Todella, todella väsynyt.

#5 Hemmotteluaika

Esikoista odottaessasi huolehdit luultavasti itsestäsi kuin olisit vaahtokarkeista ja lasista tehty prinsessa. Rentouduit kuukausittain hieronnassa, viikoittaisilla äitiysjoogatunneilla ja päivittäisillä kylvyillä. Et nostellut mitään höyhentä painavampaa (ja jos ollaan rehellisiä, et nostanut edes montaa höyhentä). Joit kahdeksan lasillista vettä päivässä ja söit (tai ainakin yritit syödä) orgaanista, puhdasta ruokaa, ja nukuit vähintään kymmenen tuntia pilvistä tehdyssä sängyssä.
Toinen raskaus ei ole sellainen. Ei ole ylellisiä hierontoja, ellei mukaan lasketa taaperon sormia, jotka tökkivät sinua öisin selkään. Ei ole joogatunteja, saat liikuntasi jahtaamalla lastasi ympäri taloa, keräilemällä leluja 24 tuntia vuorokaudessa ja painimalla lapsesi kanssa nukkumaan mentäessä. Voit käydä kylvyssä, mutta tuskin kynttilät palavat ympärilläsi. Olet ympäröity värikkäillä kylpyleluilla ja hyvin todennäköisesti lapsesi astelee sisään kakalle juuri kun yrität rentoutua kylvyssä.

Ultraääni

#6 Hankinnat

Heti kun sait tietää odottavasi esikoistasi, aloit kerätä ostoslistaa. Jokainen ostos oli tarkkaan harkittu ja hyvin tutkittu ennen ostamispäätöstä. Vaikka tuote näytti täydelliseltä ja ihanalta, yksikin negatiivinen nettiarvostelu sai sinut kääntämään kelkkasi. Lapsellesi hankittaisiin vain ja ainoastaan parasta. Käytit suorastaan omaisuuden siihen, että saat kaikki mahdolliset markkinoilla olevat vauvatarvikkeet.
Toisen lapsen kanssa olet paljon rennompi. Ensinnäkin, tiedät jo, että ensimmäiselle lapselle hankituista tarvikkeista suunnilleen puolet oli aivan turhia. Siihen on turha haaskata aikaa ja rahaa tällä kertaa. Vanhat tavarat kelpaavat varmasti ihan hyvin, jos vain löydät ne joku päivä. Sitten kun sinulla on aikaa etsiä.

#7 Yleinen nörttiys

Ensimmäisen raskauden aikana olisit voinut suorittaa tutkinnon aiheesta raskaus, synnytys ja vauvat. Niin paljon luit kirjoja aiheesta, liityit erilaisiin ryhmiin ja kyselit jatkuvasti neuvoja sukulaisilta ja ystäviltä. Osallistuit synnytysvalmennukseen, imetystukiryhmien kokouksiin ja vauvan ensiapu – kurssille. Käytit kaiken aikasi oppiaksesi kaiken mahdollisen äitinä olemisesta. Äitiys oli suuntautumisesi ja olisit saanut siitä hyvät arvosanat.
Toiseen lapseen et ole niin hyvin valmistautunut. Olethan tietenkin tehnyt kaiken jo kerran. Mutta sanottakoon, että päivät vastasyntyneen kanssa ovat utuisia muistoja ja on hyvin todennäköistä, että olet unohtanut kaiken pikkuruisista vauvoista. Mutta älä huoli, innostut asiasta taas varmasti.

Alkuperäinen artikkeli: http://www.bellybelly.com.au/pregnancy/7-ways-a-second-pregnancy-is-different-to-the-first/